През декември самоходното оръдие 2С42 “Лотос” ще бъде изпитано, предаде Иван Андросов, ръководител на проектантския и производствен център, разработил системата за стоварване на самоходните оръжия.

Подобно на 125-мм самоходни оръдия “Спрут-СД”, “Лотос” се основава на разширено шаси БМД-4M. Ако бойната машина за десант има пет колела от всяка страна, тогава самоходните оръдия седем, пише "Поглед инфо".


Окачването има регулируем клирънс за лесно поставяне в самолет и преодоляване на препятствия на земята. Изпитанията за стоварване с парашут са ключов тест за оценка на способностите на машината.

120-милиметровото оръдие “Лотос” е хибрид между миномет и лека гаубица. То осигурява по-голям обхват на директния огън от конвенционалните минохвъргачки, но основната задача на “Лотос” е поражението на затворени цели.

За 2С42 е разработен голям арсенал от боеприпаси - включително самоходното оръдие може да използва лазерно насочвани снаряди “Китолов”.

Заедно със “Спрут-СД”,чието 125-милиметрово оръдие е предназначено за борба с бронирани машини, “Лотос” формира мощна и гъвкава огнева система.

Способността му да подкрепя десанта в началния етап на нападението, да работи както като артилерия, така и като щурмово оръжие, е особено ценна за военновъздушните сили, пише The Drive.

Превод: В.Сергеев