Глобалната рецесия, причинена от пандемията с коронавируса, ще бъде по-лоша от тази през 2009 г., но ранните признаци на възстановяване се появяват в Китай, включително подновяване на замърсяването, заявиха икономисти от МВФ.

"Пандемията COVID-19 тласна света към рецесия. За 2020 г. тя ще бъде по-лоша от световната финансова криза"заявиха авторите, сред които и главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат, в публикация в блога.

"Икономическите щети нарастват във всички страни, следвайки рязкото нарастване на новите инфекции и мерките за ограничаване, предприети от бизнеса."

Китай, където вирусът се появи в средата на декември, беше първата страна, ударена с цялата сила на икономическото въздействие, тъй като властите заключиха цели региони, опитвайки се да ограничат разпространението на заразата.

Втората по големина икономика в света, Китай показа минимално възстановяване на основен производствен индекс през март, а сателитните снимки показват увеличаващи се концентрации на азотен диоксид миналия месец, което показва увеличаване на индустриалната дейност и транспорта, се казва в блога.

"Възстановяването в Китай, макар и ограничено, е обнадеждаващо, което предполага, че мерките за ограничаване могат да успеят да овладеят епидемията и да проправят пътя за възобновяване на икономическата активност", пишат авторите.

Те обаче предупредиха за „огромна несигурност относно бъдещия път на пандемията“ и че възобновяването на нейното разпространение в Китай и други страни „не може да се изключи“.