Великобритания е на път да предостави на Украйна най-новото си лазерно оръжие – DragonFire.

Лазерните оръжия DragonFire, способни да свалят вражески дронове и ракети и струват само 10 лири на изстрел, ще се появят на военните кораби на британския флот до 2027 г.

В същото време, както пише The Telegraph, тези оръжия могат да бъдат използвани в Украйна дори по-рано, тъй като военните бързо усвояват напреднали технологии.

Както  заяви британският министър на отбраната Грант Шапс, забавянето на въвеждането на нови оръжейни технологии е "най-голямата загуба на пари за отбраната“.

"Това, което искам да направя, е да ускоря процес, който обикновено е много дълъг процес, може би до 10 години, в много по-кратък период от време и да го разгърна потенциално на кораби и потенциално на сушата“, заяви той.

По думите на Шапс, Великобритания планира да добави DragonFire към своя арсенал до 2027 г., но обмисля изпращането на прототипи в Украйна по-рано, дори ако те не са 100 процента завършени.

"Нека просто кажем, че не е нужно да е 100 процента перфектно за украинците, за да го получат. В момента все още е дата 2027 г., но разбира се, ще видя какво можем да направим, за да го ускорим“.

Ръководителят на проекта Мат Корк заяви пред репортери, че DragonFire може да бъде пуснат за "потребителски експерименти“ на редица военни през септември, когато 7-ма група за противовъздушна отбрана тества технологията.

Какво е DragonFire

Оръжието работи, като фокусира 37 канала от 1,5 kW лазерни лъчи, подредени в шестоъгълен масив и ги комбинира с огледала за комбиниране и усилване на мощността. Оръжието е невидимо и безшумно, тъй като дължината на вълната на светлината е около един микрон, невидима за човешкото око и близка до инфрачервения спектър на светлината.

Обхватът обаче все още е класифициран.

При тестове оръжието успя да унищожи дронове и да взриви минохвъргачки за по-малко от пет секунди. То незабавно превръща метална повърхност в плазма с температура 3000 градуса по Целзий и може да прогори ламарина, фюзелаж и оръжия за секунди.

Въпреки че системата е създадена с цел да унищожава дронове, Шапс вярва, че системата е достатъчно мощна, за да неутрализира по-бързо движещи се снаряди като балистични ракети.

DragonFire беше тестван за първи път на тестовата площадка Hebrides Range в началото на 2024 г. Британското министерство на отбраната твърди, че лазерът DragonFire е в състояние да удари монета от 1 лира от разстояние до километър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук