Над 1000 души са загинали в резултат на рекордните жеги покрай ежегодното поклонение в Мека.

Официално, властите в Саудитска Арабия съобщават за над 560 смъртни случая.

Други 600 души са загинали в Египет, на път за Свещения град. Хаджът е сред 5-те стълба на исляма. Мюсюлманите вярват, че всеки от тях трябва да го извърши поне веднъж в живота си.

Президентът на Тунис Каис Сайед уволни министъра по религиозните въпроси Ибрахим Шаиби, след като бе установено, че 49 тунизийски богомолци са починали по време на тазгодишното поклонение в Саудитска Арабия, предаде ДПА.

Сайед взе това решение, след като Ибрахим Шаиби потвърди 49 смъртни случая сред поклонници от Тунис, като повечето от тях са починали вследствие на високите температури. 

Шаиби каза, че 44 души от тунизийските жертви са пристигнали в Саудитска Арабия с туристически визи и не са били регистрирани за участие в поклонението, заяви Шаиби. Министърът призна, че е възможно да е проявил небрежност по отношение на надзора, който е трябвало да бъде упражняван върху поклонниците. 

Във вторник, когато бе последният ден от поклонението в Мека, температурата в района на свещения саудитски надхвърляше 50 градуса по Целзий.

Правителствата на няколко арабски държави казаха, че голяма част от починалите в Саудитска Арабия поклонници не са били регистрирани и са пристигнали в родината на исляма с туристически визи. 

Тази година в хадж се включиха около 1,8 млн. мюсюлмани.