Противоречива статия на главния редактор на Washington Examiner Филип Клайн твърди, че може да има неочаквана полза, ако спорът за Кашмир се превърне в истинска ядрена война между Пакистан и Индия. Въпреки че ядреният конфликт ще доведе до безпрецедентна загуба на човешки животи, някои учени смятат, че малък обмен на ядрени удари може да обърне глобалното затопляне и дори да доведе до опасна глобална тенденция на охлаждане.

През 2011 г. учени от NASA публикуваха доклад, в който се прогнозира ефектът от детонация на 100 бомби с размер като тази от Хирошима. Според тях подобен конфликт би имал драматичен ефект върху климата, предава Daily Star. 

Напрежение! Пакистан вдигна изтребители срещу индийски бойни самолети 

Те казаха, че подобен конфликт ще има драматичен ефект върху климата на света.

Ядрената война в малък мащаб, която учените на NASA си представяха, ще изпрати до 5 мегатона черен въглерод в горните слоеве на атмосферата.

Както пише National Geographic: "В климатичните модели на NASA този въглерод след това се абсорбира чрез слънчевата топлина и, като балон с горещ въздух, бързо се издига още по-високо, където става на сажди и се изисква много повече време, за да се изчисти от небето."

NDTV: F-16 и Су-30 се счепкаха в жестока схватка с участието на 56 бойни самолета на Индия и Пакистан, кой рухна пръв 

Това би довело до понижаване на температурите с 1 градус по Целзий, или 1,8 градуса по Фаренхайт, през трите години непосредствено след войната. Средните световни температури ще продължат да бъдат с един градус по Фаренхайт по-ниски за цялото следващо десетилетие.

Това не означава, че ядрената война е решението за опасното глобално затопляне. 

Водещ учен от NASA казва: "Селското стопанство вероятно ще бъде засегнато от по-ниските температури, по-малко валежи и намаляване на слънчевата радиация, достигаща повърхността. Това би довело до огромни на мащаб промени в сезоните и по-чести студове."

Превод: БЛИЦ