Евтината лира привлече като магнит шопинг маниаците към Одрин.

През последните месеци – заради срива на турската валута – пазарът при съседите стана още по-атрактивен за българските потребители. А шопинг турове до Одрин, Истанбул и Чорлу се организират всяка седмица. Българите купуват както стоки от първа необходимост – като храна, дрехи, лекарства и перилни препарати, така и автомобилни гуми, мебели и строителни материали. 

Опашки по границата, препълнени молве, блъсканица по магазини и пазари – тази гледка е типична не само през почивните дни, а и през седмицата, пише trafficnews.bg.

Местата за спиране на автомобили са превзети предимно от нашенци и в частност пловдивчани, видя наш репортер. Айляци се втурнаха на пазар в средата на седмицата, в работен ден.

Още в 8:00 часа сутринта опашки се извиха пред гишетата на КПП „Капитан Андреево”. Преди да влязат в Южната ни съседка нашенците побързаха да се снабдят с евтини цигари от безмитна зона.Пътищата са спокойни, но не така стоят нещата в Одрин. Улиците са препълнени от автомобили с българска регистрация. Големите кръстовище наподобяват тези в час пик под тепетата. Хората се шегуват, че все едно са си в Пловдив, тъй като регистрацията „РВ” е на всеки метър.

Оказва се, че много нашенци пътуват до Южната ни съседка и заради евтините горива. Бензинът и дизелът са с лев и дори повече по-евтини от цените, на които се продават у нас. Същото важи за хранителни продукти, дрехите и лекарствата, та дори и за промишлени и строително материали.

В двата мол-а трудно могат да се намерят места по паркингите, както и около Синия пазар. За сравнение типичните коледни плодове – мандарини, портокали и банани са три пъти по евтини от тези в родината. Нещо повече – на пазара винаги има „пазарлък”. Комшиите са любезни с българите и дори бутат от стойността, за да станат техни клиенти.

Разбира се нашенците и конкретно пловдивчани са привлечени от „марковите стоки”. Мнозина предпочитат анцузи на Найк и Адидас за по 60-70 лева, както и маратонки от 25 до 50 лева.Често може да бъдат видени българи по един килим на рамо или цял чувал с дрехи, чорапи и бельо.

С наближаването на Нова година всеки един магазин вече е обявил така наречения „Inderim” или намаление. Между 30 и 50 лева.  В двата търговски центъра са истинско женско стълпотворение. Дами с по 5-6 чанти излизат от марковите магазини, а отчаяни господа ги чакат или по кътовете за отдих или на заведенията, където могат да се насладят на единствения по рода си дроб по Одрински.

Центърът на Одрин – тесни улички изпълнени с магазинчета, които се вливат в една главна улица. Архитектурата – наподобяваща тази на Пловдив. Една от най-големите атракции в центъра на Одрин е рибния пазар. Виковете и глъчката се чува от близо километър.На метри от рибите се виеше друга опашка. Тя е за пресни кори за баница - един от хитовете при покупките на българите.

В един от сокаците се открива покрития пазар в центъра на Одрин, известен като мини-Капълъ чарши. Той наподобява Пешеходния мост, а в малките магазинчета може да намерите от кърпи и хавлии, до пантофи и маратонки, та дори кожени якета и палта.Специалистите по шопинга се подготвят предварително, като преглеждат брошурите на известните магазини и се допитват една от групите за пазаруване в Одрин във Facebook.  Хранителните магазини се пръскат по шевовете и освен за евтино масло, кашкавал и маслини, нашенците се редят за таблетки за съдомиялна и шампоани.

В сряда много от рафтовете в супермаркетите бяха изпразнени, особено тези с промоционални цени.„В събота и неделя беше страшно. Българи грабеха като обезумели брашна, таблетки за съдомиялна, ориз, цели пилета и козметика. Опашките по касите бяха от ранните часове до затваряне на магазините”, сподели служител на магазин Мигрос.Около час и половина обаче отнема прибирането у дома, но в делничен ден. Българи се оплакаха, че им е отнело близо 3 часа да преминат пред КПП „Капитан Андреево” в посока родината.

Митничарите щателно преглеждат документите, а служителите на РЗИ следят всеки един зелен сертификат.

Освен това се преглеждат багажниците, които са с връх изпълнени с покупки. Често може да се забележат изпадащи като лавина торбички и пакети, както и стекове с тоалетна хартия.