Поредна измама с помощи в Европа, в която са замесени нашенци. Инспекцията по труда в Брюксел е разкрила схема със средства, пренасочвани към България, съобщиха местни медии. 

Задържани са 17 заподозрени, а щетите за бюджета се оценяват на 1,5 милиона евро.

Извършени са претърсвания в Брюксел, Антверпен и други населени места във Фландрия. Следователите са открили 15 000 евро в брой.

Измамата е била осъществена с кражба на самоличност и е свързана с изплащането на обезщетения за безработица.

Твърди се, че част от източените средства са били насочени към банкови сметки в България или са вложени в недвижими имоти в нашата страна. Белгийската полиция е разпоредила да бъдат запорирани 105 банкови сметки в Белгия и е поискала сходни действия от българска страна.

Министерството на вътрешните работи няма информация за разкритата схема със социални помощи в Белгия, които били пренасочвани към България. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Засега белгийските власти не са търсили за съдействие българските си колеги, посочи министърът. 

"След като видяхме публикацията, сме отправили официално запитване чрез Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и чакаме информация. Ако се наложи, ще съдействаме с каквото е необходимо", каза Стоянов.

БЛИЦ припомня, че подобен бе казусът във Великобритания, където петима българи източиха 54 млн. от британската хазна. Голяма част от тях са били вложени в имоти в Сливен. Всички участници бяха осъдени на 25 години затвор.