Съединените американски щати усилват своя основен танк M1A2 SEPv2 Abrams с израелски комплекс за активна защита (КАЗ) Trophy, съобщи интернет-изданието newinform.com.
В края на този септември Пентагонът подписал с компанията General Dynamics Land Systems договор за снабдяване на „Абрамс” от една бронетанкова бригада с КАЗ Trophy. След по-малко от месец американски издания показаха илюстрации на обновените машини, подготвени за изпитания.
 

Американският полковник Глен Дин разказал за изданието Defense News за хода на изпитанията на обновените танкове. Тестовете се провеждат на територията Редстоунския арсенал в Алабама и на полигон в Мичигън.
 
Снабденият с Trophy танк Abrams вече преминал изпитания с тактически обстрели. В рамките на първия етап американците изпитали работоспособността на КАЗ, а на втория проверявали системите „в оперативно-реални условия”, тоест на реалното бойно поле.
 
Според полковник Дин, системата Trophy надминала всички очаквания на Пентагона. Той заявил, че в рамките на изпитанията танкът успешно се справил с изпратени по него 48 снаряда.
 
В съответствие с плановете на Пентагона бригада с модернизирани танкове M1A2 SEPv2 в новата конфигурация още през 2020 г. ще бъдат изпратени за постоянно да „сдържат агресията от страна на Русия”.
 
Цената на модернизацията на бригадния комплект от 90 танка е 150 млн долара (по 1,67 млн за отделна машина). Руски експерти твърдят, че това само ще ускори приемането на Т-14 „Армата” на въоръжение и въвеждане на нови тактически прийоми, например изстрелване на свръхбърза поредица от няколко снаряда.
 
Сега М1 Abrams е защитен с композитна броня тип Chobham, която е развитие на британската „Бърлингтън”. Тя се състои от слоеве различни материали с малки пространства помежду си:
- Различни сплави на стомана;
- керамичен слой;
- различни видове пластмаса;
- кевларен слой;
- плочи от обеднен уран, ламинирани в стомана, но поставени само в челната част на танка.
 
Тази комбинация дава челна ЕЛХБ защита на купола между 1320 и 1620 mm срещу кумулативни снаряди, и от 940 до 960 mm срещу кинетични снаряди. Комплектът за градски условия включва и тухли реактивна броня по страничните бордове. Горивните резервоари и касетите с боеприпаси са защитени от противоударни панели, които елиминират възможността от взрив при по-мощно попадение или евентуално проникване на снаряд в бойното отделение. Урановите плочи са добавени по-късно към всички модели на Abrams.
 
Първите танкове, които са модернизирани по този начин, са разположените в Западна Германия през 80-те години, понеже се е смятало, че именно те ще поемат първата атака в случай на съветска инвазия.
 
Малко преди Войната в Залива всички останали американски танкове също са оборудвани с уранови плочи. Те повишават драстично защитата на Abrams срещу всички видове оръжия, но и увеличават значително теглото му. Бронята на танка се е оказала непробиваема за иракските Т-72 дори от близки разстояния, а дори и за случайни „приятелски” кинетични снаряди с обеднен уран. Имало е случай, когато един М1А1 засяда в кално езеро и се налага да бъде изоставен от екипажа си. За да не бъде пленен от иракските войски, се налага унищожаването му с кинетични снаряди с обеднен уран, които се оказват неефективни и танкът е взривен отвътре.
 
Превод и редакция: БЛИЦ