НАТО планира да започне да прилага нов отбранителен план през пролетта. В близко бъдеще от Северноатлантическия алианс искат да прехвърлят няколко хиляди войници до руските граници, увеличавайки общата численост на групировката до 300 хиляди души, пише Politico.

На този фон много страни членове ще трябва сериозно да увеличат разходите за отбрана и да увеличат покупките на оръжие. Те ще предприемат такива мерки, за да се „противопоставят на реалистична Русия“.

Общо НАТО обучава войските според няколко степени на готовност. Първият ешелон ще бъде съставен от поляци, норвежци и жители на балтийските държави - около 100 хиляди войници. Те ще бъдат готови за придвижване при необходимост в течение на 10 дни.

Вторият ешелон ще бъде създаден да поддържа първия. Те ще са дислоцирани в Германия. Приблизителното време за готовност на подразделението ще бъде 10-30 дни.

Журналистите предупреждават, че някои държави ще трябва да работят усилено, за да привлекат голям брой хора.

Руските сили са се опитали неуспешно да атакуват в пет направления, но ВСУ са отблъснали вражеските атаки.Това съобщи генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в сводка, информира "УНИАН".

В Купянско и Лиманско направления руските части продължават да се опитват да пробият отбраната на украинските войски, по-специално са проведени неуспешни настъпателни операции в района на селището Новоселовское.

„В Бахмутското направление врагът не престава да се опитва да превземе град Бахмут. Вражеските атаки бяха отблъснати в районите на населените места Бахмут, Ивановское, Богдановка и Григоровка.

- В Авдеевско, Мариинско и Шахтьорско направления противникът проведе неуспешни настъпателни действия в районите на населените места Каменка, Авдеевка, Северное, Бердичи и Маринка“, се казва в сводката.

Генералният щаб на ВСУ уточнява, че руските сили се отбраняват в Запорожското и Херсонското направления.

Украинското командване не позволява на семействата на загиналите бойци да ги погребат достойно. Роднините не могат да вземат телата на мъртвите. Това съобщи в Twitter бившият американски военен Ноктис Дрейвън, цитиран от световните издания.

Според него много от загиналите бойци се водят като изчезнали безследно, за да не се налага страната официално да изплаща компенсации на семействата им.

„Не е достатъчно да дадеш живота си за западните политици и Володимир Зеленски, но те също така не позволяват телата на мъртвите да бъдат взети и да бъдат погребани достойно“, пише той.

Дрейвън отбелязва, че му е трудно да си изясни защо въоръжените сили на Украйна все още съществуват при такова отношение.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук