Руският външен министър Сергей Лавров е водил своята любовница-милиардерка в чужбина повече от 60 пъти, оправдавайки го като „дипломатически мисии“ и финансирайки нейния луксозен начин на живот, това се твърди в нова публикация на сайта на руския опозиционер Алексей Навални.

Актрисата и реставратор Светлана Полякова, която заема ръководна длъжност във външното министерство от 2014 г., според публикацията има връзка с Лавров от дълго време.
 


Министърът, който е женен и има дъщеря, е вземал Полякова със себе си на правителствен самолет на пътувания до Франция, Италия, Швейцария, Япония, Сингапур, Португалия и Гърция.

По време на тези пътувания двойката отсяда в луксозни хотели и апартаменти, излизала с известни бизнесмени и олигарси на техните яхти, а повечето от пътуванията били придружени от майката, дъщерите и роднините на Полякова.

Любовницата на министъра също е осигурила работа на семейството и близките приятели в министерството, а според доклад, публикуван от групата на Навални, тя е близък приятел на руския лидер Владимир Путин.

Докладът, озаглавен „Яхти, подкупи и любовници: какво крие министър Лавров?“, е продължение на техните разследвания срещу висшето ръководство на Русия. Екипът на Навални преди това беше разкрил съществуването на луксозна вила на Путин.В новия доклад се посочва, че . Посочено е също, че тя е изгонила от министерството всички, които не са съгласни с нея.

Смята се, че любовницата на Сергей Лавров е изключително богата, с недвижими имоти в Русия и Великобритания на стойност 13,6 милиона долара, а тя притежава и луксозни автомобили на стойност 545 000 долара, се твърди в публикацията на сайта на Навални, без да са посочени някакви конкретни документи. 

Полякова се появи за първи път с Лавров в църква през декември 2014 г. и оттогава обществеността следи луксозния им живот чрез профила в Instagram на 26-годишната дъщеря на Светлана, Полина. След публикуването на доклада профилът бе заключен. 

Докладът за тайния живот на министъра и член на управляващата партия „Единна Русия“ беше публикуван в първия ден от тридневните парламентарни и местни избори в Русия, които се очаква да бъдат спечелени от партията на Путин.

Навални, който е в затвора, не може да участва в изборите и неговата партия е обявена за "екстремистка".

Превод: БЛИЦ