Първа по-конкретна версия за пожара в катедралата „Нотр Дам” разпространиха осведомителните агенции. Разследването до момента сочи, че огънят вероятно е тръгнал от високата кула, която се срути под напора на стихията.  Хиляди се събраха снощи на бдение пред Парижката Света Богородица. Български писател се оказа един от първите, допуснати да влязат в „Нотр Дам” след пожара.

Два дни след пожара, който унищожи голяма част от катедралата „Нотр Дам”, на дневен ред излизат въпросите не само защо и как се стигна до тук, но и дали унищоженото в огъня може да бъде изградено наново в автентичния му вид. Още повече, че президентът Еманюел Макрон пое обещание пред нацията това да се случи в рамките на следващите пет години.

„Казвам ви с абсолютна убеденост - ние сме нация от строители. Имаме съграждане наново. Ще изградим и катедралата „Нотр Дам” дори по-красива от преди. И ще го направим в рамките на 5 години. Възможно е, ако се обединим . Вярвам много дълбоко, че трябва да превърнем тази катастрофа във възможност да се обединим, след като размислим какво сме били и какво трябва да бъдем. А то е да станем по-добри, отколкото сме”, каза Еманюел Макрон.

Мнозина очакват, че обещаните за възстановяването на катедралата средства в следващите часове ще надминат 1 млрд евро. Огледите за това доколко увредена е конструкцията на катедралата след пожара, предстоят.

Катедралата „Нотр Дам“ обаче  е била на минути от пълно унищожение. Британският "Гардиън" публикува статия за опустошителния пожар в катедралата в Париж, като подчертава, че емблематичната църква е била на „15 до 30 минути“ от пълно унищожение.

От редакцията обръщат внимание на редица обвинения, че катедралата, включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и увековечена в романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“, се е разпадала и преди пожара. В тази връзка се припомня, че катедралата е собственост на държавата и е в центъра на дългогодишен спор с Архиепископията на Париж за това кой трябва да финансира възстановителните работи на рухналите балюстради, разпадащи се гаргойли и напукани фасади.

Жан-Мишел Лениуд, председател на Съвета към Националния институт за наследството, коментира: „Това, което се случи, непременно щеше да се случи в един момент. Липсата на истинска поддръжка и ежедневно внимание към такава голяма сграда е истинската причина за тази катастрофа".

След като пожарът беше обявен за напълно овладян, заместник- министърът на вътрешните работи на Франция Лоран Нунез увери, че структурата е спасена, но остава уязвима. Министърът похвали действията на пожарникарите, но призна, че съдбата на катедралата е несигурна. „Те спасиха сградата, до 15-30 минути щеше да бъде напълно срината", посочи той.

Наш реставратор в Париж посочи как точно е избухнал пожарът в „Нотр Дам”! 

Писателят Димо Райков се оказва пред „Нотр Дам” минути, след като пламъците избухват. Часове по-късно, българинът е включен в малка група журналисти, които заедно с вътрешния министър Кристоф Кастанер, са допуснати да влязат на оглед в  обгорялата катедрала, уточнява Нова телевизия.

В опит да се открият точните причини за трагедията, властите вече са разпитали голяма част от работниците, които са били ангажирани с ремонта на катедралата. В 18.50 часа в сряда всички катедрали във Франция ще бият камбаните си в знак на почит към "Нотр Дам". 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!