САЩ предупредиха Киев за опасността от удари от украинска страна по територията на Русия, особено "в дълбочина" в страната-агресор, тъй като това крие риск от ескалация.

За това пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници, предаде УНИАН.

Както беше отбелязано, представители на Вашингтон са загрижени за използването на оръжията, доставени от Запада за тази цел.

„Имаме опасения относно ескалацията и в същото време не искаме да поставяме географски ограничения или да им връзваме ръцете (на Украйна) твърде много в използването на това, което им даваме“, каза един от събеседниците.

Друг източник отбеляза, че САЩ и Украйна имат взаимно разбиране за степента, в която Киев може да използва доставените му оръжия.

„Досега имаме общо разбиране за границите“, подчерта той.

По-рано подобни опасения изрази съветникът на ръководителя на ОП Алексей Арестович. Според него Западът не бърза да прехвърля далекобойни оръжия на Украйна, за да не „гневи Путин“.

Както УНИАН съобщи по-рано, според съобщения в медиите има неформални споразумения между страните от НАТО да се въздържат от доставка на определени видове оръжия на Украйна. Това се дължи на риска от пряка военна конфронтация с Русия, който Алиансът иска да сведе до минимум.


Превод: БЛИЦ