Журналистката София Анкел от Англия страда от заболяване, наречено паросмия, в продължение на вече една година.

Патологията води до изкривяване на възприемането на миризми. Проблемите ѝ започват, след като се заразява с коронавирус през 2020 г. Сега за журналистката, обичайните продукти имат миризмата на боклук, пот и лук.

Специалистите успокояват момичето и казват, че специална терапия може да възстанови обонянието му, съобщава Insider

Паросмията се причинява от увреждане на невроните в нервния център на човека, които отговарят за обонянието. София отбелязва, че животът с такова заболяване е изключително проблематичен и променя ежедневието.

В същото време жената се радва, че не е имало по-тежки последици от коронавируса, както доста хора, които са боледували.

Лекарите твърдят, че много хора страдат от паросмия след ковид, поради което София може да се възползва от специална терапия, която да помогне за подобряване на обонянието ѝ.

Карл Филпът смята, че паросмията е достатъчно сериозен проблем, която може да доведе до депресия. Днес няма точна информация колко хора по света са засегнати от този проблем. Според последните данни, публикувани през февруари тази година, 47 пациенти страдат от паросмия.

Филпът подчертава факта, че засега не е разработено лечение за тази патология, но възстановяването може да бъде значително ускорено. За целта е необходимо обучение с помощта на определени практики.

Превод и редакция: БЛИЦ