САЩ подкрепят Украйна, наред с другото, и заради нейните запаси от титан, които експертите определят като "огромни", пише американското издание Newsweek.

Украйна е една от петте страни в света, които произвеждат концентрати от титанови руди. На нейната територия се намират 20 % от световните запаси и добив на минерала.

На Украйна се пада 90% от производството на илменитови концентрати в бившия СССР. Най-голямото европейско находище на апатит и титан е Семигородското находище в Житомирска област.

Newsweek отбелязва, че титанът е от решаващо значение за развитието на съвременните военни технологии на Запада (той се използва широко в производството на самолети, хеликоптери, кораби, танкове и ракети с голям обсег).

САЩ внасят над 90 % от ресурса. Източник, запознат с американската отбранителна индустрия, е заявил пред изданието, че този метал представлява "ключова уязвимост" за САЩ.

"Ако Украйна победи, САЩ и техните съюзници ще бъдат в добра позиция да създадат нов канал за добив на титан.

- Но ако Русия успее да завладее находищата и заводите в страната, Москва ще засили глобалното си влияние върху все по-стратегически ресурси" - така Newsweek обрисува същността на титановия конфликт.

Авторът на материала обръща внимание и на факта, че титанът никога не е попадал в обхвата на антируските санкции.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук