Във Великобритания е пусната в продажба дъвка, която не се залепва по тротоара и по дрехите. Тя се разлага от микроорганизми шест седмици след употреба, съобщава “Дейли телеграф”.
Дъвката Chicza Rainforest Gum се произвежда в Мексико от сок от каучуковото дърво, пояснява “Гардиън”. Около 2 000 фермери и техните семейства получават от този сок натурална дъвка, която се използва като основа за крайния продукт. Цената на пакетче от новата дъвка е 1,39 британски лири.
По данни на “Дейли телеграф” местните власти във Великобритания харчат годишно за махане на дъвките от тротоарите по 150 милиона британски лири. Дъвката се чисти със специални химически аерозоли, машини, които подават гореща вода под високо налягане, а също и на ръка.
През 2004 г. британското правителство изготви доклад на 160 страници, посветен на борбата със залепващата по тротоарите дъвка. Беше проучена мотивацията на хората, които изплюват дъвката на улицата. Предлагаше се дъвката да се продава със специална хартия, в която тя да се увие, преди да се изхвърли, да бъдат поставени ярки урни с призиви използваната дъвка да се изхвърля там, а също и да има социална реклама на тази тема и в образователните институции да се провеждат специални курсове.
В други страни, които се сблъскват с този проблем, прибягват и до по-строги мерки. В Сингапур например дъвката беше забранена цели 12 години и беше разрешено да се продава едва през 2004 г. в аптеките. Купувачът трябва да съобщи името и номера на удостоверението си за самоличност, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ