Тази нощ в редица региони на Украйна прозвуча сигнала за въздушна тревога заради състоялото се ново руско нападение.

Херсонска, Николаевска, Кировоградска, Черкаска, Полтавска, Сумска, Черниговска, Киевска и Донецка области „почервеняха“ на карта, отразяваща въздушната тревога. 

Обновено в 00:57: Тревога е обявена в района на Житомир.

Обновено в 01:00: Областната военна администрация на Киев съобщава за опасност от използване на дронове.

"Силите за противовъздушна отбрана вече работят. В никакъв случай не снимайте работата на нашите защитници и не я публикувайте онлайн. Останете в укрития до края на въздушния удар", се казва в съобщението.

Киевската градска военна администрация отбелязва, че противовъздушната отбрана действа в покрайнините на Киев.

Междувременно председателят на Днепропетровския областен съвет Николай Лукашук написа: "Около час по-късно, плюс или минус, може да има удари. Ние вярваме в нашата противовъздушна отбрана и помним основните правила."

Обновено в 01:15: Андрей Йермак, ръководител на президентската канцелария, призова украинците да не пренебрегват въздушната тревога и да не снимат работата по противовъздушната отбрана.

Обновено в 01:20: Тревогата вече звучи в Харковска, Днепропетровска, Запорожка и Одеска области.

Обновено в 01:45: Тревога е обявена в областите Виница, Хмелницки, Ровне и Черновци.

Областното военно управление на Виница съобщава, че в района действа ПВО.

Обновено в 02:20: Оперативно командване "Юг" съобщава, че руснаците атакуват Одеса от въздуха. "Бойната дейност е в ход. Възможно е да има няколко вълни от атаки", се казва в съобщението.

Местни жители съобщават за експлозии.

Обновено в 02:40: Тревога е обявена във Волинска, Тернополска и Ивано-Франковска области

Обновено в 02:50: Тревогата за въздушна атака вече звучи в цяла Украйна.

Обновено в 03:15: Съобщава се за експлозии в редица области. Все още не е известно дали местните жители чуват противовъздушната отбрана или удари на руски ракети.

Обновено в 03:20: Кметът на Киев Виталий Кличко обяви за експлозия в Голосеевския район на столицата. „Всички служби са на път. Подробностите ще последват своевременно. Останете под прикритие!“ добави той.

Обновено в 03:23: Властите съобщават, че в Киев действа ПВО. Кличко потвърди за нови експлозии.

Обновено в 03:35: Кметът на Киев обяви свалянето на ракета. "Ракета е свалена край Киев. ПВО работи", написа той.

Обновено в 03:45: Властите в Хмелницки потвърдиха, че в региона са чути експлозии.

Междувременно бе съобщено, че отломки са паднали в Голосеевския квартал на столицата. Това е станало в един от дворовете, има пострадали.

Обновено в 03:52: Има още две експлозии в Киев - в Подолски и Святошински райони. По предварителна информация в резултат на падащи отломки се е запалила частна сграда, пише Кличко.

Противовъздушната отбрана работи в района на Лвов, според областната военна администрация на града.

Междувременно се съобщава, че информацията за падането на отломки в един от дворовете на Голосеевския район с пострадали не е потвърдена.

Обновено в 04:15: Кличко съобщава, че във всички дежурни пунктове, откъдето са тръгнали столичните лекари, досега не са открити пострадали.

Междувременно са показани последствията от падането на отломки в района на Подолск.

В Святошински район засега - без жертви и сериозни щети.

 

Публикувана е и снимка на последствията от падането на отломки в района на Подолск.

Обновено в 05:10: Властите в Киев разказаха подробности за 15-ата атака срещу Киев от началото на май. "Терористите се опитват с всички сили да поразят ключови за себе си цели и в същото време да изчерпят ресурсите на нашата противовъздушна отбрана.

- Освен това с тези постоянни атаки врагът се стреми да държи цивилното население в дълбоко психологическо напрежение", се казва в съобщението.

По предварителна информация руснаците са използвали дронове "Шахед". Почти едновременно с това руски ТУ-95МС са изстреляли крилати ракети, вероятно X-101/555, от Каспийския регион.

Общо от силите и средствата за ПВО са идентифицирани и унищожени над 40 въздушни цели. „Удари по Киев не са допуснати! Благодаря на ПВО за отличната работа“, написа ръководителят на администрацията Сергей Попко.

В резултат на падането на отломки в района на Подолск покривът на жилищна сграда е пробит, няма жертви. Все още няма информация за пострадали.

Обновено в 05:15: В Украйна са последвали отбои на въздушната тревога.

 

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук