В нощта на 8 май в Одеса и Николаев са избухнали мощни взривове. Това съобщават очевидци в профилите си в Телеграм.  

По неофициална информация, в Одеса са се задействали силите на украинската противовъздушна отбрана. По-рано патрулната полиция на Одеска област предупреди местните жители за действия на украинската авиация. 

В Николаев също са се чули серия от взривове. В града се чуват изстрели. По състояние от 00:35 часа стрелбите в Николаев не са утихнали. 

В 00:45 в Одеска, Николаевска и редица други области на Украйна е била обявена въздушна тревога.  

Около 02:00 часа в мрежата бе съобщено за нова серия взривове в Одеса. Към момента официална информация за случилото се няма.  

До бреговете на остров Змейний са потопени три десантни катера на Русия, друг е бил само поразен. 

В събота, на 7 май, до бреговете на остров Змейний украинските защитници са унищожили два вражески десантно-щурмови катера тип "Раптор" и десантен катер тип "Серна" със зенитно-ракетен комплекс "Тор". Друг "Раптор" е съществено повреден. Това съобщиха от оперативното командване "Юг" в профила си във Facebook

От командването отбелязаха, че остров Змейний се превръща в "легендарен плацдарм на феерично намаляване на силите и мощта на окупаторите".  

Точните удари по позициите на руските сили украинските бойци са нанесли с дронове "Байрактар".  

Съобщава се, че в хода на тези атаки са убити 46 руски войници. 

Припомняме, че украинските войски в края на април и началото на май два пъти са поразявали цели в района на остров Змейний. Първо бе унищожена техника, включително ПВО, а след това и два катера от проекта 03160 "Раптор".