Кремъл може да наруши размяната на пленници, в резултат на което евакуираните защитници на Азовстал да бъдат освободени. Срещу тях може да бъде заведено дело, а на държавно ниво да бъде обявена забрана за „размяна на нацистки престъпници“. Значителна роля в това играе процесът срещу руския окупатор Вадим Шишимарин.

За това пише New York Times.

Войниците от Азовстал могат да бъдат използвани за обявяване на „победа над нацизма в Украйна“. Така Путин отново ще опита да оправдае пълномащабната инвазия в Украйна.

Москва дори обмисля намерението да представи украинските военни като „терористи“. Русия по всякакъв начин усложнява процеса на преговори за размяна на пленници, което Украйна се опитва с всички сили да постигне.

А какво общо има процесът срещу Шишимарин

Според The ​​New York Times желанието на Русия да третира затворниците на Азовстал като военнопрестъпници се прояви, след като руският окупатор Вадим Шишимарин призна, че е убил невъоръжен цивилен в района на Суми.

Американските журналисти наричат ​​процеса срещу окупатора "изключителен" - отчасти защото той продължи, въпреки факта, че може да наруши или спре размяната на пленници между Украйна и Русия в бъдеще.

„Сега руснаците могат да решат да заведат дела срещу украински военнопленници“, каза Алекс Уайтинг, прокурор за военни престъпления и гостуващ професор в Юридическия факултет в Харвард.

Превод: БЛИЦ