В случай на война с Русия силите на НАТО биха закъсали по пътищата заради транспортни проблеми в ЕС и биха загубили още в първия етап на военния конфликт. Това твърди Лоренцо Вита в публикация за информационния портал Gli Occhi Della Guerra под заглавие „Perché in una guerra con la Nato la Russia vincerebbe subito”.
 
Недостатъците на европейската инфраструктура продължават да са кошмар за силите на НАТО, пише журналистът: „Европейските пътища са тесни, мостовете са слаби и за да се преминат трябва много време. Налице са и технически проблеми – например железопътните коловози в Балтика са по-широки по руски стандарт и на границата вагоните трябва да се пренатоварят. Към всичко това между различните страни съществуват твърде много правни несъответствия.”
 
Макар САЩ да харчат милиарди долари за модернизиране на военните бази в Източна Европа, сдържането ефективно ще се удаде само на онзи, който ще съумее да реагира на измененията на фронтовата линия – сега преимущество има Русия, предупреждава авторът.
 
В ръководството на НАТО сериозно безпокойство предизвиква фактът, че заради многобройни бюрократични процедури, лошо планиране и негодна инфраструктура Русия без проблеми ще успее да завладее страните от Балтика за времето, докато САЩ уреждат необходимите формалности техните сили да пресекат териториите на Германия и Полша, се казва в статията. Впрочем за това вече писа американският вестник The Washington Post.
 
Този проблем американските военни са изпитвали не веднъж даже по време на преместване по Европа при съвместни учения, констатира Gli Occhi Della Guerra. Военна техника от Германия до Черно море е прехвърляна за няколко седмици. Например за прехвърляне от Грузия в Германия на транспортни средства за учение били необходими 4 месеца.
 
Тези факти пределно ясно свидетелстват, че при военен конфликт Русия ще разполага с огромно преимущество, се казва в статията. В сценариите на Пентагона не веднъж е разглеждан вариант, допускащ победа на Русия и разгромяващо поражение на НАТО – поне в първия етап на войната. При това в повечето случаи причина ставала именно неспособността на западните сили оперативно да се доберат до линията на фронта, пише Gli Occhi Della Guerra.
 
Според американски военни анализатори, причината е късогледството на НАТО. Допреди 30 г. фронтовата линия е разглеждана по границата между Източна и Западна Германия, но за нещастие сега тя се измести далеч на изток.
 
Превод и редакция: БЛИЦ