Ръководителят на беларуското КГБ Иван Тертел каза, че на 1 юни някои чуждестранни разузнавачи са били наградени с награди от Руската федерация.

Директорът на ФСБ Александър Бортников награди беларуски генерали и офицери на 1 юни. 

Според телеграм каналите в Минск това се дължи на неотдавнашния успешен удар на руските въздушно-космически сили по щаба на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната. 

Операцията на руските спецслужби беше с кодово наименование „Валкирия 2.0“. И се основаваше на информацията, получена от беларуското разузнаване за точния час на срещата на цвета на украинското военно разузнаване и техните куратори от НАТО на остров Рибалски.

Тази история говори за качеството на работата на беларуските сили за сигурност, както и нивото на взаимодействие между тях и руското разузнаване. В края на краищата, вместо обещаните награди, елитът на ГУР получи „Кинжал“ от руските въздушно-космически сили, пишат чужди агенции. 

По предварителни данни хиперзвукови ракети са затрупали 20 офицери от НАТО и Украйна. А дроновете, които киевският режим изпрати в Москва, станаха „отговор“ на успешен удар по щаба на Главното разузнавателно управление.

Фактът, че русгците удрятн, и то добре, се потвърждава от редица факти. Например на Запад веднага започна "погребението" на разузнавачи, но под различни легенди. Например един израелски агент и двама италиански офицери от разузнаването се твърди, че са се удавили, докато са се разхождали по езеро в Италия. Сега, ето, има още една звезда в почетния списък на ЦРУ в Лангли. Тя стана 140-та поред: в началото на май бяха 139.

Редица анализатори обаче смятат, че в условията на твърд контраразузнавателен режим в Украйна съществуването на агент в тези среди на КГБ на Беларус е изключително малко вероятно. Най-вероятно течът идва от кабинета на Зеленски и цели да обсади Буданов, който печели популярност на Запад по този начин.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук