Ограниченията срещу мигрантите, които са в сила в Унгария, и досега бяха достатъчно строги. А през ноември правителството дори ги затегна още повече. И понеже е наясно, че в сравнение със законодателството другаде в ЕС, унгарските закони срещу мигрантите са изключително ограничителни, официална Будапеща оповести, че очаква плановете на правителството да бъдат изтълкувани тенденциозно, пише "Труд".

Новите мерки са част от пакета закони „За закрила на унгарския суверенитет“. В тази връзка правителството припомня, че Унгария е суверенна държава и принадлежала единствено на унгарците, тъй че, за да се укрепят правата на тези унгарци, трябвало да бъде възпряна масовата миграция и допълнително да се регламентират претенциите на мигрантите, особено когато идват от държави извън ЕС.

Управляващите в Будапеща искаха още през лятото да уредят статута на трудовите мигранти в страната, но после се отказаха. Германският вестник „Зюддойче Цайтунг“ цитира публикации, според които премиерът Орбан отдавна е пуснал от бутилката духа на съпротивата срещу миграцията и сега просто не успява да го прибере обратно.

Изданието пояснява, че Унгария има сериозен проблем с работната ръка, защото много унгарци са отишли да работят в други държави от ЕС. Според Министерството на икономическото развитие страната се нуждае от половин милион нови работници и специалисти.

Тъкмо по тази причина правителството в Будапеща иска да уреди законово статута на гастарбайтерите. Работниците от чужбина ще могат да се трудят в Унгария само в продължение на 2 години, с опция за година продължение - но само ако за конкретното работно място не кандидатства унгарец или унгарка. Категорично се изключва възможността гастарбайтерите да водят семействата си или пък да получават дългосрочна виза.

Унгарското издание на немски език „Унгария днес“ пояснява, че работните визи за чужденци ще се издават само за точно определено работно място и за точно определен срок. При издаването ще се проверяват определени ограничителни критерии, а за мигрантите, които решат да останат незаконно в страната, ще се прилагат строги мерки, включително и задържане под стража.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук