Лидерът на терористичната групировка “Ал Кайда” Осама бин Ладен призова към борба срещу режима на президента на Сомалия Шариф Шейх Ахмед.
Привържениците на радикалните движения в Сомалия трябва “да се сражават и да свалят” президента, тъй като той подкрепя страните, които водят борба срещу “Ал Кайда”, уверява Бин Ладен. Аудиозапис с призива му беше разпространен днес в интернет.
Шариф Шейх Ахмед беше избран за президент на Сомалия през януари т.г. след преговори за урегулиране на ситуацията в страната с участието на ООН. Той обеща да въведе законите на шериата, за да създаде силна мюсюлманска държава. В записа се твърди, че изборите са преминали не без участието на САЩ, предаде Би Би Си.
Аудиозаписът, наречен “На бой, защитници на Сомалия”, продължава 12 минути. Той съдържа обвинения срещу сомалийския президент, когото сравняват с президентите на арабските страни и наричат “неверник”. Интерфакс посочва, че записът е бил качен на уеб-сайтове, които обикновено се използват от терористите за размяна на съобщения. Засега не е потвърдено, че към радикалните сили в Сомалия наистина се обръща Бин Ладен, отбелязва Newsru. /БЛИЦ