Няколко сгради в Истанбул са понесли щети след силното земетресение от 5,8 по скалата на Рихтер, което разлюля града. Това пише турският вестник The Daily Sabah.

Минарето на джамия в града е било частично разрушено
, а жилищна сграда, която е била евакуирана, се е наклонила леко на една страна.

Според местните власти две други сгради в града са били по-сериозно повредени. Спасителни екипи от четирите засегнати града в района на Босфора са били изпратени в града като предварителна мярка.

Шефката на Българската екзархия в Истанбул с кошмарни новини за силния трус СНИМКИ

Земетресението беше усетено чак в Бурса, град на повече от сто километра южно от Истанбул.

Вторично земетресение със сила 4,1 по скалата на Рихтер беше усетено 25 минути по-късно. Много други вторични трусове с по-малка сила продължиха да се усещат в града.

Неописуема паника в Истанбул след 5.8 по Рихтер, сбъдват ли се апокалиптичните прокоби ВИДЕО

В следствие на трусовете бяха евакуирани множество жилищни сгради и болници, а всички училища в Истанбул прекратиха дейността си.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който пристигна в Истанбул след посещението си на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк заяви, че 28 вторични труса са били усетени.

Той разкритикува някои от потребителите в социалните мрежи за това, че причиняват паника като разпространяват фалшиви новини, като например това, че мостът над Босфора е бил повреден и не трябва да се използва.

Първа информация от Бургас за силния трус

Той също така увери хората, че всички налични служби са били мобилизирани и подчерта, че града има десетки хиляди зони за сигурност, които евакуираните хора могат да ползват.

Ердоган добави, че може да има още вторични земетресения, но призова хората да не вярват на фалшиви новини и да не разпространяват паника.

„Знаем, че има осем ранени. Всички от тях страдат от малки наранявания. Знаем също така, че има леки щети по някои сгради. Това беше сравнително силно земетресение, но няма трагични новини засега“, заяви президентът, като добави, че службите оглеждат сградите за щети.
По-рано през седмицата земетресения със сила 2,9 и 4,6 по скалата на Рихтер разлюляха най-големия турски град.

Силният трус в Турция изправи на нокти редица български градове ВИДЕО

Турция е понасяла разрушителни земетресения и в миналото, включително Измитското земетресение от 1999 г., което стана причина за смъртта на над 17 хил. души в региона, уточнява Фокус.

Страната е в една от най-сеизмично активните зони в света, тъй като се намира близо до мястото, където се разделят Анадолската и Евразийската тектонични плочи.

Роден сеизомолог бие тревога за трусове от 8 по Рихтер, които ще ударят и България

След земетресенията тази седмица, сеизмолозите увериха хората, че това е нещо нормално, но и предупредиха, че все още има вероятност за дори по-силен трус.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!