Принцът на Монако Албер откри Международния панаир на трюфелите, който по традиция се организира всяка есен в северния италиански град Алба, до Кунео. Принцът откри панаира с думите, казани навремето от композитора Джоакино Росини, „Трюфелът е Моцарт на гъбите“.
За повече от месец познавачи и ценители на трюфелите от цял свят ще оглеждат и купуват скъпоценния продукт. Панаирът в Алба е нещо като световна стокова борса на трюфела. Многобройни експерти казват, че ако можеше да се съхранява за дълго, трюфелът щеше да бъде идеално средство за инвестиция срещу финансовата криза, подобно на златните кюлчета.
Благодарение на обилните летни дъждове тазгодишната реколта от трюфели е много богата, но това не означава в никакъв случай падане в цените. Миналата година сто грама трюфел се котираха между 450 и 750 евро на борсата в Алба, по 800 евро в Торино и над 1000 евро в Милано.
На 10 ноември в замъка Grinzane Cavour ще се проведе и десетото издание на Световния търг на трюфели, с директни връзки с Токио и Мерано. През миналата година най-добрият екземпляр отлетя за Далечния Изток срещу цена от 143 000 евро. /БЛИЦ