Военният парад по случай 75-ата годишнина от победата във Великата отечествена война (1941-1945 г.) ще се състои днес на "Червения площад" в Москва, предаде БТА.

Първоначално парадът трябваше да се проведе на 9 май, но беше отложен заради пандемията от коронавирус. Решението за пренасрочването беше взето от руския президент Владимир Путин на 16 април. Той обяви на 26 май, че парадът ще бъде на 24 юни.

Днешната дата не е избрана случайно, защото на 24 юни 1945 г. е организиран първият Парад на победата, ръководен от маршал Константин Рокосовски и приет от заместник-главнокомандващия на въоръжените сили маршал Георгий Жуков.

Според плановете на министерството на отбраната в парада ще участват над 13 000 военни, 216 единици сухопътна военна техника, 75 самолета и вертолета.

При подготовката на събитието военни медици взеха мерки за борба с коронавируса - на всички участници в проявата са осигурени лични предпазни средства и са извършени редовни медицински прегледи.

Парадът ще започне в 10 ч. местно време. Делегации за събитието са изпратили Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Молдова, Монголия, Сърбия, Таджикистан и Туркменистан.

Сухопътната военна техника включва бойни машини от времето на Великата отечествена война - танк "Т-34-85" и противотанкови самоходни артилерийски установки "Су-100". В парада ще участват също така съвременни бронирани автомобили, бойни машини на пехотата, танкове, самоходни гаубици, реактивни системи за залпов огън, зенитни ракетни комплекси, бронетранспортьори.

Над центъра на Москва ще прелетят самолети и вертолети от различни видове. Своите умения ще покажат екипажи от оперативно-тактическата, далекобойната, военно-транспортната и армейската авиация. Шест изтребителя "Су-25" ще пуснат димна завеса с цветовете на руското национално знаме.
 


 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ