Евентуално затваряне на американското правителство поради забавяне на приемането на нов бюджет може да повлияе на трансфера на нови и обещани по-рано оръжия на Украйна. Това заяви говорителят на Пентагона Крис Шерууд, редава CNN, цитирана от УНИАН.

Според него доставката на оръжие за Украйна в рамките на правомощията на президента на САЩ Джо Байдън да намали броя на оръжията може да бъде засегната от уволнението на персонала и спирането на работата на Министерството на отбраната.

В същото време Шерууд отбелязва, че спирането вероятно ще засегне доставката на оръжия, предоставени по друга програма, Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI). С негова помощ се финансира доставката на ключово оборудване, включително танкове Abrams, и програми за обучение на украинската армия, по-специално на изтребители F-16.

„Работата или доставките на всяко предварително обявено финансиране на USAI, като например обучение на пилоти на F-16, ще продължат, но може да бъдат повлияни от съкращения и спиране на неподлежащи на финансиране дейности от Министерството на отбраната“, каза говорител на Министерството на отбраната.

Освен това, в случай на спиране, Пентагонът няма да може да подписва нови договори с отбранителни компании за производство на допълнително оборудване в рамките на USAI.

В Белия дом продължават дискусиите за възможното прехвърляне на ракети с голям обсег ATACMS на Украйна. Все още не е взето решение. Както каза координаторът на стратегическите комуникации на Белия дом Джон Кърби, САЩ отдавна говорят за предоставяне на Украйна на крилати ракети с голям обсег. Кърби подчерта, че този въпрос „не се сваля от масата“ в Щатите.

На свой ред министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че сега САЩ са по-фокусирани върху укрепването на украинската система за противовъздушна отбрана, отколкото върху прехвърлянето на ракети с голям обсег на действие като ATACMS. Той добави, че от много месеци той и председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили са говорили за спешната нужда от системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук