Пентагонът публикува видео от операцията довела до смъртта на главатаря на терористичната група "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. 

На кадрите е показана сградата, в която се е намирал лидерът на ИД. „Този изолиран обект, в който се криеше Багдади, се намираше в провинция Идлиб в северозападната част на Сирия“, казва на пресконференция генерал Кенет Макензи, командир на централното командване на въоръжените сили на САЩ.Към сградата се приближават военни части от двете страни. Според генерала във видеото се вижда как "терористите откриват огън по американските сили, провеждащи настъпление от въздуха". След това силите на САЩ реагират с огън и взривове по терористите.Генерал Кенет Макензи е разказал още подробности за операцията по ликвидиране на лидера на терористичната група "Ислямска държава". Той е цитиран от Пентагона в акаунта си в Twitter. Както съобщава Макензи, преди началото на щурма американските военни призоват всички, които се намират вътре в сградата, да се предадат. Той подчертава, че са положени всички усилия за избягване на жертви сред цивилни и деца.Въпреки това, петима членове на "Ислямска държава" - четири жени и един мъж, отказали да се предадат и поведението им създавало опасност за военните. Когато щурмът вече бил неизбежен, ал-Багдади взривил бомба, убивайки себе си и две малки деца под 12-годишна възраст (а не три деца, както беше съобщил президентът Тръмп по-рано), казва Макензи.Резултатите от ДНК анализа са потвърдили, че САЩ са унищожили именно лидера на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, съобщи още началникът на Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

„Спешният анализ показа пряко съответствие между ДНК пробите (взети от тялото и на разположение в САЩ)“, уточнява Макензи.

Според него вероятността останките да не са били на Багдади е една на 104 септилиона.

Превод и редакция: БЛИЦ