Докато разузнавателен самолет P-3 Orion от американския Военноморски флот е кръжал в международно въздушно пространство над Черно море в понеделник, руски изтребител е прелетял на около 3 метра от него. Това пише американското консервативно издание Washington Examiner, като се позовава на информация от Министерството на отбраната на САЩ.

Американският самолет е бил принуден да прекрати мисията си преждевременно заради инцидента, предава и CNN, като уточнява, че това е поредното от рисковите прелитания, които се предприемат преднамерено от Русия през последните години.

Русия увеличи съществено военното си присъствие в региона, след като присъедини Крим през 2014 година. Миналия месец, два американски F-22 засякоха руски бомбардировачи, малко, след като те бяха прелетели зад линията на зоната за деескалация в Сирия, припомня Washington Examiner.

Руското военно ведомство обяви преди минути позицията си за инцидента: Су-27 прихвана близо до границата на Русия самолет за радиоелектронно разузнаване ЕР-3Е "Aries II" на ВМС на САЩ. Преди това дежурните средства за контрол на въздушното пространство откриха неопозната цел над неутралните води на Черно море, която се движеше в посока на руската територия. 

Су-27 се приближи до самолета на безопасно разстояние, идентифицира го и го съпровождаше, като не допускаше той да наруши руските граници", се казва в съобщението на министерството на отбраната на Русия, цитирано от осведомителните агенции. 

След като разузнавателният самолет на ВМС на САЩ е променил курса на полета си и е започнал да се отдалечава от руската територия, Су-27 се е върнал на летището. 

Превод: БЛИЦ