Главният прокурор на Минесота ще повдигне по-тежко обвинение - за убийство срещу уволнен полицай в Минеаполис - в чиито ръце умря невъоръжен чернокож мъж, който предизвика протести в цялата страна, предаде Ройтерс. Прокурорът ще повдигне обвинения и срещу трима други уволнени полицаи от същия екип, заяви американската сенаторка Ейми Клоубъшър в сряда, съобщи агенцията.

Джордж Флойд, 46-годишен, почина след като Дерек Шовин, бял полицай, коленичи на врата му близо девет минути на 25 май, като отново възпламени взривоопасния въпрос за полицейска бруталност срещу афро-американците пет месеца преди президентските избори.

Клоубъшър, която е от Минесота и може да бъде кандидат за вицепрезидент заедно с предполагаемия кандидат за президент на демократите Джо Байдън на изборите на 3 ноември, заяви, че главният прокурор Кийт Елисън ще повиши до убийство втора степен обвинението срещу 44-годишния Шовин.

Шовин беше обвинен миналата седмица в убийство от трета степен и непредумишлено убийство от втора степен. Новото обвинение може да му донесе присъда до 40 години затвор, 15 години по-дълга от максималната присъда за убийство от трета степен.

В туит Клоубъшър заяви, че и тримата други бивши полицаи, участвали в инцидента, също ще бъдат обвинени. Според местния вестник „Трибюн“ на Томас Лейн, Дж. Александър Куенг и Ту Тао - ще бъдат повдигнати обвинения в подпомагане и подбуждане към убийство.