Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента, каза, че Украйна подготвя почвата за контранастъпление срещу руските окупационни сили и интензивността на военните действия нараства.

„Това е сложен процес, не е въпрос на един ден, определена дата или определен час. Това е непрекъснат процес на деокупация. Някои процеси вече са в ход, например унищожаването на линиите за доставки или експлозиите на складове в тила. Интензивността се увеличава, но ще отнеме доста време", каза той в интервю за британския The Guardian, цитирно от УНИАН.

Подоляк: ВСУ начали предварительные операции в рамках наступления –  Коммерсантъ

Подоляк прогнозира, че докато контранастъплението набира скорост, руските групировки, воюващи на страната на Украйна, все повече ще извършват нападения, подобни на неотдавнашните операции в Белгородска област на Руската федерация.

Целият свят замръзна в очакване на контранастъплението на Украйна. Първоначално беше обявено за пролетта, но на фона на неблагоприятните метеорологични условия и незавършените доставки на оръжия, обещани от западните партньори, датите бяха отложени.

В средата на май президентът Володимир Зеленски обяви първите важни стъпки от контранастъплението, без да назовава срокове.

На 23 май началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов заяви, че украинските сили вече разполагат с необходимия минимум въоръжение за контранастъпление. А медиите скоро съобщиха, че времето най-накрая става благоприятно за военни действия.

От кабинета на президента отбелязаха, че контранастъплението на Украйна ще се състои от няколко етапа.

Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна може да започне „утре, вдругиден или след седмица“, каза Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Той обясни, че въоръжените сили на Украйна вече са готови да започнат контранастъпление, докато Украйна „няма право на грешка“, тъй като става дума за „историческа възможност“, която не може да бъде пропусната, пишат чуждестранните агенции.

Контрнаступление ВСУ может начаться завтра или послезавтра, — Данилов | Русская весна

„Може да се случи утре, вдругиден или след седмица. Би било странно, ако назова датите на началото на определени събития. Не можете да го направим по този начин.

Пред страната ни стои много отговорна задача. И разбираме, че нямаме право на грешка ”, каза Данилов пред BBC.

Украинската армия ще започне настъпление, когато командирите решат, че могат да постигнат „най-добрия резултат“ в момента, добави секретарят на СНБО.

Въоръжените сили на Украйна може да направят опит за контранастъпление в района на Запорожие в следващите 5-7 дни. Това заяви изпълняващият длъжността ръководител на региона Евгений Балицки.

Глава Запорожской области назвал возможную дату начала наступления ВСУ | Русская весна

Украинците провеждат сериозна артилерийска подготовка, използвайки британските ракети Storm Shadow за обстрел на тиловите райони на Запорожка област, които поразяват навсякъде.

„Те харчат ракети, без да ги броят“, подчерта Балицки.

„Врагът води сериозна артилерийска подготовка. Най-вероятно в близко бъдеще, през следващите 5-7 дни, ще започне настъпление, защото обикновено те не обстрелват просто така територията на дълбокия тил “, каза Балицки пред чуждестранни медии.

За противодействие на украинските бойци по време на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна руското командване подготви най-добрите си сили. 

Дъглас Макгрегър, бивш съветник на шефа на Пентагона, каза това в интервю за журналиста Стивън Гарднър, интервюто е публикувано в YouTube и цитирано от чуждестранни агенции.

РИА «Новости»

Според него Русия е сформирала сериозна армия с голям брой оръжия и войници.

„Струва ми се, че Русия чака Украйна да изразходва последните налични ресурси за нов опит за безсмислена контраатака. Когато тези сили бъдат изпратени на бойното поле, руската армия ще доминира“, каза Макгрегър.

Бившият съветник отбеляза, че в момента руските въоръжени сили вероятно са по-силни от всякога.

„Какво не може да се каже за режима на Владимир Зеленски. Тази къща от карти ще се срине в момента, в който подкрепата на САЩ намалее“, заключи той.

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов обяви готовността на въоръжените сили на Украйна да започнат настъпление "още утре".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук