Американските власти допускат възможността руско-украинската война да се превърне в замразен за десетилетия конфликт по примера на ситуацията с разделената Корея. Американското издание Politico пише за това след разговори с източници във Вашингтон.

Вече са проведени предварителни дискусии в Белия дом и други институции на САЩ за възможните конфигурации на демаркационната линия, която Украйна и Русия биха се съгласили да не преминават, но които не е задължително да бъдат официални граници.

"Това е сценарият, който може да се окаже най-реалистичен в дългосрочен план, като се има предвид, че нито Киев, нито Москва са склонни някога да признаят поражението. Също така става все по-вероятно на фона на нарастващото усещане в администрацията, че предстоящата украинска контраофанзива няма да нанесе фатален удар на Русия“, пише Politico.

Отбелязва се, че замразеният конфликт може да бъде политически приемлив дългосрочен резултат за Съединените щати и други страни партньори на Украйна, тъй като ще намали разходите за подкрепа на Киев. В замяна на Украйна могат да бъдат предложени дългосрочни връзки в областта на сигурността със САЩ и НАТО.

„Има група от мислители, която казва: „О, украинците трябва да имат [град] Мариупол и достъп до Азовско море. Има други, които са по-малко обсебени от поставянето на линии, стига в бъдеще Украйна да е в безопасност", бивш служител на администрацията, описвайки разговорите в кръговете на властта в САЩ.

Изданието отбелязва, че докато подобни дискусии са още в начален стадий, американските служители очакват, че войната ще остане в гореща фаза доста дълго време. Съответно засега администрацията на Байдън възнамерява да продължи да предоставя на Украйна необходимите оръжия и подкрепа.

Един от събеседниците на изданието подчерта, че за Вашингтон като цяло е типично да планира едновременно няколко сценария за развитие на ситуацията.

Някои американски служители и анализатори казват, че един от грубите модели може да бъде Корейската война. Активните военни действия в този конфликт приключиха с примирие през 1953 г., но дори след 70 години войната не е официално обявена за приключила.

От президентството на Украйна остро отговориха на идеята за замразяване на конфликта

Сценарии за замразяване на конфликта в Украйна не се обсъждат „в никакви кабинети“ и не стоят „реално на дневен ред“. Това каза съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк, коментирайки статията на Politico.

Според него всякакви идеи за замразяване на конфликта в Украйна, които периодично се появяват в медиите, са "псевдоаналитичен продукт" и плод на лобистките усилия на руската дипломация. 

"В реалния дневен ред такива сценарии няма, те не се обсъждат в никакви кабинети. Всички играчи са добре запознати с ограничените ресурси и време на Руската федерация и елита на Путин. Пътят ще остане непроменен. Ще продължим да оказваме натиск", каза Подоляк.

Перспективи за края на войната в Украйна

Ръководството на Украйна, включително президентът Зеленски, лично е отбелязвал много пъти, че войната може да приключи, само ако всички украински територии бъдат напълно освободени. Напоследък тази позиция беше открито възприета на Запад, например от германския канцлер Олаф Шолц.

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който е смятан за гений на геополитическия анализ, смята, че истински мирни преговори между Украйна и Русия ще започнат тази година.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук