"Видях няколко екзитпола. Да случи се - 30,4%. Както виждате екзитполове има много, но президентът е един". Това заяви фаворитът на първия тур от президентските избори в Украйна Владимир Зеленски, цитиран от осведомителните агенции. 

По-рано бяха публикувани резултатитее от екзитпола към 18 часа: Зеленски 30,4% от гласовете, следван от Порошенко (17,8%), а на трета позиция — Юлия Тимошенко (14,2%). 
 Порошенко коментира резултатите от екзитпола с думите "Москва се надяваше на своя победа още днес", предаде Reuters.

Президентът отбеляза в Twitter, че такава остра конкуренция на избори в страната не имало никога досега. "Благодаря на украинците, че отделиха зърното от плявата. Благодаря за това, че съдейки по екзитполовете, ми предоставиха възможност да продъжа борбата за Украйна на втория тур, защото Москва се надяваше на своя победа още днес", заяви Порошенко.
 

Зам.-шефът на "Батквищина" Сергей Соболев обаче заяви, че лидерът на партията Юлия Тимошенко и шоуменът Владимир Зеленски отиват на втори тур на президентските избори, набирайки 20,9% и 27% от гласовете.

"Нашият щаб завърши обработката на почти 18 000 данни от около 18 000 избирателни участъка. Съгласно тези данни 27% - Владимир Зеленски, 20,9% - Юлия Тимошенко, 17,5% - Петро Порошенко", заяви Соболев.
 

Очевидно основната интрига в продължаващото броене на гласовете ще е между Порошенко и Тимошенко, като се очакват взаимни обвинения във фалшификации и нарушения на изборния процес. Не са изключени сблъсъци между привържениците на бившите съратници от Евромайдана.

"Ние сме уверени в цифрите и фактите, че екзитполовете, които сега твърдят, че Порошенко отива на втори тур, по нашите оценки, не отговарят на действителността. Това са абсолютно поръчкови и минипулативни екзитполове ", заяви Юлия Тимошенко. Тя призова привържениците си да отиват по избирателните секции и да защитят истинските резултати от изборите.

Превод и редакция:БЛИЦ


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ