Главният редактор на украинското издание "Страна" Игор Гужва публикува данни от екзитпол, замаскирани като "маркетингово проучване за предпочитанията на украинците към различни спиртни напитки през последния ден на март 2019 г."

1. Настойка от коприва "Зеленото човече" — 27–29%.
2. Ликьор "Шоколадовия заек" — 16–17%.
3. Настойка юго-източна с кора от московска бреза - 14–15,5%.
4. Коктейл Ю-1960 — 14–14,5%

Следват още четири алкохолни напитки без шансове за втори тур. 

Разшифровката на данните сочи, че на президентските избори в Украйна фаворит, както и в предварителните проучвания, е 41-годишният комедиен актьор Владимир Зеленски, представител на партия "Слуга на народа" с резултат между 26,8 и 28,8%.

Той е следван от действащия президент Петро Порошенко с 16-17%, на второ място излиза представителя на "Опозиционна платформа - за живота" Юрий Бойко с 14-15,5, а лидерът на партия "Баткившчина" и бивш премиер на Украйна Юлия Тимошенко остава четвърта с 14-14,5 на сто.

Никой от кандидатите не достига необходимите за победа на първия тур над 50% от гласовете и предстои втори тур на изборите, който ще се проведе на 21 април. Най-вероятно съперник на Зеленски на втория тур ще бъде Порошенко.

Игор Гужва неотдавна бе принуден да напусне Украина и да потърси политическо убежище в Австрия, след серия обиски в редакцията на изданието и заплахи срещу него и сътрудниците му. Данните, които е публикувал по неофициална информация са от екзитпол, проведет от щаба на Юрий Бойко.  

Същевременно екзитполът на Киемския международен институт по социология сочи, че на втори тур отиват Зеленски и Тимошенко, а Порошенко отпада. 

Главният пропагандист на Порошенко, съобщава в своя Фейсбук, че яки момчета на Юлия Тимошенко вече разпъват палатки и започват обсада на ЦИК.

Явно в Киев предстои гореща нощ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ