Бащата на германското икономическо чудо Лудвиг Ерхард беше казал, че психологическият фактор е основен за развитието на икономиката. В момента обаче настроенията са под нулата, защото кризата се усеща навсякъде, се казва в материал на Дойче веле.
При това положение е особено трудно да се проявява оптимизъм. Бизнесът на фирмата Виза Виста върви добре. Тя произвежда видеозаписи, обясняващи функционирането на различни индустриални машини и съоръжения. Шефът на фирмата Тим Линде е ядосан от постоянния поток от мрачни прогнози, които плашат потенциалните клиенти:
"Вярно е, че има лоши очаквания. Едва ли обаче някой може да каже, че ситуацията е трагична. В повечето предсказания за бъдещето се казва, че се задава нещо голямо и лошо. То обаче не може да се усети съвсем конкретно, а в доста от случаите не може да се докаже и с конкретни цифри."
Настроенията са сериозно повлияни
От месеци насам в обществото преобладават страховете за работното място, за спестяванията, за бъдещето. Лошите прогнози парализират икономиката, смятат мнозина и настояват да се сложи край на паникьорството. Президентът на германския институт за икономически изследвания Клаус Цимерман казва:
"Би имало смисъл, ако във времената на криза временно се наложи мораториум върху прогнозите. Има изобилие от икономисти и анализатори, които ежедневно бълват различни предсказания. Това поражда чувство на несигурност и може отрицателно да повлияе върху поведението на потребителите и инвеститорите."
Тези фактори оказват влияние и върху други сфери, например върху набирането на работна ръка. Флориан Кьонен работи за агенция, която посредничи за намиране на подходящи кадри за фирмите. В момента търсенето е намаляло с около 10% в сравнение с предните месеци - казва той и добавя:
"Много ме нервират лошите прогнози, защото няма никакъв смисъл от това ден след ден да разправяш колко лошо и трагично е всичко. В крайна сметка си мисля, че американците тук ни дават добър пример, като казват: нека запретнем ръкави и да гледаме напред, а не към онова, което е станало през последното тримесечие..."
Подобни грижи занимават и Института за световна икономика в Кийл. Там реагират с неодобрение на искането за забрана на прогнозите, но пък и не смятат, че прогнозите са тези, които наистина предопределят бъдещето. Йоахим Шайде от Института в Кийл казва:
"Ако беше така просто, че нашите прогнози да предопределят бъдещето, винаги щяхме да казваме, че ни предстоят добри времена и щяхме постоянно да се намираме в икономически разцвет... Ако нещата бяха така елементарни, нямаше да има нужда от нашата работа." /БЛИЦ