Полицията в Брюксел предприе действия във вторник, за да затвори продължаващо събиране на крайнодесния елит на Европа, пише Politico.

Властите в Брюксел спряха достъпа до среща на крайнодесни политици, след като събитието стана мишена на остра протестна кампания в социалните медии.

Конференцията за националния консерватизъм трябваше да посрещне унгарския лидер Виктор Орбан и британския политик Найджъл Фарадж през следващите два дни, но органите на реда пристигнаха преди началото на събитието в центъра „Кларидж“, за да информират организаторите, че събитието се забранява.

„Властите решиха да закрият събитието поради възможност за нарушаване на обществения ред“, каза полицейски служител на един от организаторите. Щорите вече бяха спуснати на мястото, където архитектът на Брекзит Найджъл Фарадж трябваше да изнесе основна реч в 11 часа сутринта.

Когато се качи на сцената, докато драмата продължавашe да се разиграва извън залата, Фарадж разкритикува властите в Брюксел, които определи като „чудовищни“, заради опита им да отменят събитието.

„Знаех, че няма да бъда добре дошъл отново в Брюксел“, раздразни се бившият евродепутат, чийто остри критики бяха към градската бюрокрация бяха подкрепени и от други участници.

„Това наистина е като диктатура“, коментира Франк Фюреди, един от организаторите и спонсор на събитието. „Те се опитват да използват техническа причина, за да отбележат политическа точка. Заплашиха собственика на хотела, че ще му спрат тока“.

Малко повече от час, след като полицията пристигна, заповедта за забраната бе връчена на местния организатор Антъни Гиланд. Полицаите му дали 15 минути да прочете и подпише документа.

„Една от причините, които ни бяха обяснени, но не единствената, е, че ще има контрапротест този следобед около 17:00 часа. И идеята е, че полицията не е в състояние да защити свободата на словото на това събитие“, каза Гиланд.

Към 14 ч. противопоставяне продължаваше вече близо три часа. Някои присъстващите бяха напуснали, но повечето останаха, за да слушат останалите участници.

Докато полицията създаде създаде барикада и ограничи достъпа до залата, то посетителите на конференцията си взеха почивка, за да се насладят на множеството мезета, включително карпачо с аспержи, пушена сьомга и купички с гуакамоле.

Според Фюреди организаторите на конференцията е трябвало да се свържат с нова кетъринг служба, след като първата е била спряна да дойде на мястото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук