Полският президент Анджей Дуда изразил безпокойство от разположеното от Русия въоръжение в Калининградска област, като заявил, че то демонстрира необходимост от усилване на отбранителната способност на региона.
„Разбира се, аз съм обезпокоен, както е обезпокоен и президентът на Германия Йоахим Гаук, с когото днес разговаряхме и на тази тема. Но това е въпрос на изграждане от нас на среда за сигурност в нашия регион, това е добро сътрудничество в рамките на Североатлантическия алианс, а също и съседското сътрудничество” - казал Дуда в интервю за Полската телевизия в Шчечин, където в понеделник се срещнал с немския си колега.
 

Водещият отбелязал, че, според експерти, разполагането на въоръжения в Калининградска област е „подготовка за преговори” с новоизбрания президент Доналд Тръмп, който може да се откаже например от изграждането на база за ПРО в полския Редзиково или укрепване на източния фланг на НАТО.
 
„Аз се съмнявам, че господин президентът Доналд Тръмп се изплашил от руските ракети. Дори това да е бил само опит за натиск, на такъв натиск не трябва да се поддава... Аз съм противник на на всякакви насилствени реакции, Русия също може да има своите опасения” – счита Дуда.
 
Превод и редакция: БЛИЦ