Напрежението по оста Вашингтон-Москва се пренесе и на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Русия бойкотира консултациите за налагане на нови санкции срещу Иран и "показва зъби" по други важни външнополитически теми.
Русия се оттегли от ключова среща за Иран, в която освен руският външен министър Сергей Лавров трябваше участват и първите дипломати на САЩ, Великобритания, Китай, Франция и Германия. Преди това Лавров, който е в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН, разговаря с американския държавен секретар Кондолиза Райс. След срещата Лавров заяви: „Ние искаме да изясним дали иранската ядрена програма е изцяло мирна, да изясним това чрез Агенцията за атомна енергия. Тази цел е непроменена и ще е безотговорно да я изоставим заради несъгласията си за района на Кавказ.” По-късно Лавров заяви, че Русия не вижда защо да сътрудничи в решаването на международни въпроси, след като западните държави се опитват да я поставят в изолация.
Дълбоки противоречия
Даниел Фрийд, секретарят на Държавния департамент за Европа и Евразия, който присъства на срещата между Райс и Лавров, каза, че след руската военна намеса в Грузия през август противоречията са много дълбоки и пречат и на работата по проблеми извън двустранните отношения. Иран определено попада сред тях. По сведения от Държавния департамент Китай също не е готов да се ангажира с подготвяне на нова резолюция за санкции срещу Иран. С това усилията за затягане на режима на санкции срещу Техеран могат да се окажат обречени и западните държави ще трябва да предприемат действия поотделно, твърдят представители на Държавния департамент. Има опасения, че Русия може да реши да се оттегли напълно от групата 5+1, състояща се от петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност и Германия. Въпреки че конфликтът между Русия и Грузия не се обсъжда пряко в Общото събрание, той хвърля сянка върху форума на ООН. Освен протестите на грузинския президент Общото събрание изслуша протести и от съседните на Русия държави като Украйна, Полша, Латвия и Естония. Те пледираха за мерки, които да наложат на Русия да спазва устава на ООН. /ДВ