В Турция започва процесът срещу крайно националистическата организация Ергенекон, обвинена в опит за военен преврат и атентати срещу известни политици, сред които и премиерът Ердоган.
Процесът на века, както наричат политическото дело "Ергенекон", започна при изключителни мерки за сигурност в 10 часа в заседателната зала на най-големия турски затвор в град Силиври, на 45 км на запад от Истанбул. На подсъдимата скамейка ще бъдат изправени 86-те обвиняеми членове, 46 от които са под арест. Повечето от тях са представители на т. нар. "светски елит" и  са от явлените защитници на принципите на кемализма. В залата ще присъстват 280 души, 80 от които са журналисти. Под въпрос е дали ще се изчете целият обвинителен акт-цели 455 страници, което би продължило около един месец, или негов съкратен документ.
86 души основно са обвинени в създаване на терористична организация с цел насилствено премахване на правителството и държавното устройство на РепубликаТурция. Цялото дело ще бъде заснето с виедокамери и записано със звукови устройства. /БНР