С провал завършиха снощи преговорите в Женева за сключване на глобално търговско споразумение в рамките на Световната търговска организация /СТО/, което би спасило от бедност милиони фермери от развиващите се страни, съобщи Би Би Си.
Представителите на Китай оцениха провала като сериозен удар върху световната икономика, а европейски представители казаха, че неуспехът е “съкрушителен”. Преговорите от така наречения кръг от Доха /където се състоя първата среща през 2001 г./ бяха прекратени без резултат снощи, защото САЩ не можаха да се споразумеят с Китай и Индия относно разпоредбите за внос на селскостопанска продукция. Президентът на СТО Паскал Лами увери, че няма да се откаже от усилията за постигане на глобално съгласие за либерализиране на търговията. Основният препъни-камък се оказаха разпоредбите за вноса на селскостопанска продукция от богатите страни в развиващите се, които позволяват на последните да защитават своите производители, като налагат вносни мита върху определени стоки в случай на падане на цените или силно увеличен внос. Индия, Китай и САЩ не можаха да стигнат до общоприемлива цифра за минималното количество на вноса, който няма да се облага с мита. Представителите на САЩ казаха, че исканият от Китай и Индия минимум е твърде нисък.
Китай обвини “егоистичното и недалновидно поведение” на богатите страни за неуспеха на търговските преговори. Китайските представители казаха, че преговорите са окончателно провалени заради нежеланието на САЩ и ЕС да се откажат от огромните субсидии, които плащат на своите фермери./БЛИЦ