Русия и Турция се споразумяха да създадат демилитаризирана буферна зона в сирийската провинция Идлиб, която ще разделя сирийските правителствени сили от бунтовническите сили. Това заяви днес руският президент Владимир Путин след преговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предадоха световните агенции.

Турски и руски военни ще патрулират в зоната, за да гарантират, че установеният в нея режим се спазва. По силата на споразумението всички тежки оръжия ще бъдат изтеглени от зоната, а "радикално настроените" бунтовници, включително "Джебхат ан нусра", ще трябва да се изтеглят от нея.

"Решихме от 15 октомври тази година да създадем по линията на съприкосновение демилитаризирана зона с ширина 15-20 км", заяви Путин след срещата в Сочи.

До 10 октомври тежките оръжия, танкове, ракети, оръдия и разтвори на всички опозиционни групи ще бъдат изтеглени от зоната по предложение на президента на Турция.

Президентът на Русия Владимир Путин остана доволен от разговорите с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган в Сочи, които продължиха четири часа.

„Току що с господин президента проведохме много съдържателни и конструктивни разговори“, заяви руският държавен глава след срещата с Ердоган. Той напомни, че това са четвъртите руско-турски преговори на най-високо ниво през тази година.

Освен това ръководителите на руското и турското министерство на отбраната подписаха меморандум за Idlib. Така министърът на отбраната Сергей Шойгу отбеляза, че няма да има военна операция в провинцията.

Той добави, че в следващите няколко часа Москва ще координира с Дамаск подробностите по документа.

В същото време Кремъл заяви, че е твърде рано да се говори за формата на преговорите със Сирия.

От своя страна турският президент посочи, че Москва и Анкара са се договорили да отстранят всички радикални групировки от територията на северозападната сирийска провинция Идлиб.

„Необходимо е идлибският въпрос да бъде решен в духа на астанинските процеси. Територията, която се намира под контрола на сирийската армия и опозицията, трябва да бъде демилитаризирана“, заяви Ердоган. „Заедно с Русия ще приложим всички усилия за отстраняването на всички радикални групи от тези територии“.