Руският президент Владимир Путин се договори с лидерите на Куба, Венецуела и Никарагуа да развиват партньорство в редица области, включително засилване на военното сътрудничество, съобщи руският външен министър Сергей Лавров пред чуждестранни медии, цитиран от Фокус Нюз.

В изказване в сряда пред Думата – руския парламент – Лавров съобщи, че Путин е разговарял наскоро с лидерите на трите латиноамерикански държави и че те са се договорили да работят заедно за укрепване на стратегическото си сътрудничество.

„Президентът Путин проведе скорошни телефонни разговори с колегите си от тези три правителства, с които сме много близки и приятелски настроени, и те се съгласиха да потърсят по-нататъшни начини за задълбочаване на нашето стратегическо партньорство във всички области без изключения“, каза Лавров. Той отбеляза, че Русия вече има близки отношения с тези страни в много сфери, „включително военна и военно-техническа“.

На въпрос относно перспективите за засилване на военното сътрудничество с трите държави, Лавров отговори, че „в близко бъдеще разчитаме на редовни заседания на съответните комисии“.

Петков отговори американски или френски войници искаме у нас

По-рано този месец заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков беше попитан за възможността за изпращане на войски в Латинска Америка и той отказа да изключи тази възможност. „Американският стил е да има няколко отворени възможности за външната и военната политика“, каза той. „Това е крайъгълният камък на мощното влияние на тази страна в света“.

„Президентът на Русия говори многократно по въпроса какви биха могли да бъдат мерките, например с участието на руския флот, ако нещата отидат към провокации срещу Русия и допълнително увеличаване на военния натиск върху нас от страна на САЩ“, продължи той. „Не искаме това. Дипломатите трябва да постигнат споразумение“.

Съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан отговори, отбелязвайки, че руската военна дейност в Латинска Америка не е била предмет на дискусия на последните разговори по сигурността, но каза, че САЩ ще действат „решително“, ако това се случи.

От своя страна, Дмитрий Медведев заяви със съжаление, че Украйна до известна степен се е превърнала в играчка в ръцете на НАТО и преди всичко в ръцете на Съединените щати и се използва като инструмент за геополитически натиск върху Русия.

„Украйна, колкото и тъжно да звучи за нея, сама по себе си не е нужна на американците, а и на европейците всъщност не им е особено необходима“, каза той.

Но страната остава аргумент в геополитическата игра срещу Русия и „до известна степен дори срещу Китай“, каза заместник-ръководителят на Съвета за сигурност в интервю за руски медии.

„Следователно това напрежение е свързано преди всичко с тези неща, но от друга страна е свързано с курса, който, разбира се, е следван от ръководството на Украйна през последните години“, уверен е Медведев. В същото време той се надява, че напрежението около региона може да спадне в обозримо бъдеще.