Поради климатичните изменения, САЩ постепенно се превръщат в пустиня. Но съседната Канада не е достатъчна за преселването на американците, затова те искат да завладеят Гренландия, превръщайки я в тяхна колония. Това са почти 2 милиона квадратни километра площ и 44 хиляди километра брегова линия, пише датското издание Ekstra Bladet.

Според прогнозите на американски специалисти, още след няколко десетилетия значителна част от Съединените щати ще се превърне в пустиня, като ще представляват територии, неподходящи за живот.

Температурата на въздуха в тези райони ще достигне +50 градуса. В Мексико нещата ще бъдат още по-лоши, така че Стената на Тръмп няма да може да издържи десетки милиони "климатични" бежанци, които ще се насочват на север.

Слабо населената Канада американците ще придобият изцяло. Това обаче няма да им е достатъчно, според изданието, предвид невероятния приток на мексиканци и южноамериканци.

Ето защо, пише Ekstra Bladet, опитите на Белия дом да „купят” Гренландия ще продължат, тъй като интересът на САЩ към нея е предизвикан не само от полезните изкопаеми и стратегическото местоположение на острова.

От датското издание са уверени, че Гренландия като част от Съединените щати ще стане само втората Аляска, където коренното население на Северна Америка, са малцинство. В същото време 56-те хиляди жители на Гренландия е малко вероятно да успеят да се защитят.

От своя страна посланикът на САЩ в Дания, Карла Сандс, редовно изпраща сигнали за готовността на САЩ да залее със „златен дъжд“ жителите на Гренландия, заигравайки се с местните националисти.

В момента Дания напълно контролира Гренландия в икономически аспект. В същото време, по отношение на отбраната, островът е изцяло подчинен на САЩ. Това създава опасност за Гренландия, тъй като рано или късно американците ще започнат да се държат така, сякаш тя им принадлежи.

Превод и редакция: БЛИЦ