Медицински специалисти и служители в домове за възрастни хора в Швеция твърдят, че възрастните пациенти с COVID-19 не се преглеждат от лекари и не ги приемат в болница, заради пестене на ресурси.

Швеция, която многократно беше давана за пример като една от страните в Европа с правилен и по-лек подход към пандемията с новия коронавирус, има сериозен проблем с болестта в старческите домове. Според местната статистика повече от половината жертви на COVID-19 в страната идват именно от домовете за възрастни хора, пише Би Би Си.

За разлика от повечето си европейски съседи, Швеция не въведе строги мерки на карантина. Баровете и ресторантите останаха отворени, като бяха въведени единствено ограничения за събирането на големи групи от хора. Останалите мерки като социална дистанция, носене на маски и пълна карантина бяха по-скоро препоръчителни.

До момента в страната са регистрирани общо 30 377 случая на COVID-19, като от тях починалите са 3698. Оказва се, че половината жертви на болестта идват именно от старчески домове и са над 70-годишни. Според местни медицински специалисти и служители в тези места за настаняване причината е, че болниците не желаят да приемат хора на възраст в отделенията си.

Какво не е наред?
Преди седмица премиерът на Швеция Стефан Льовен призна, че държавата не е направила достатъчно, за да предпази най-уязвимата група – възрастните хора.

Свижданията в домовете за възрастни бяха забранени още на 31 март, но това не ограничи заразата.

Сега нарастващ брой служители в сферата, както и медици, критикуват регионалните мерки на здравните власти как да се процедира в случай на зараза в дом за възрастни. Според тях официалните протоколи не позволяват прием на възрастните пациенти в болница. Не само това – на медицинският персонал в домовете е забранено да прилага кислородна терапия без одобрение от лекар, като в същото време по-възрастните пациенти не се преглеждат.

Би Би Си разговаря с медицинската сестра Латифа Льотвенберг, която работи в дом за възрастни хора. „Казаха ни да не ги изпращаме в болницата, дори и да са 65-годишни и да имат още много години живот. Казах ни да не ги изпращаме“, споделя тя.

По думите й на много от пациентите са предстояли още дълги години живот, но вместо да могат да посетят лечебно заведение „те се задушават до смърт“.

Според тези препоръки възрастните пациенти, независимо дали са в частни или държавни домове за грижа, не трябва автоматично да се карат в болнично заведение.В момента Льотвенберг работи в отделение, което приема само пациенти с COVID-19. По думите й в болниците много рядко има възрастни пациенти, а преобладават тези, родени през 70-те, 80-те и 90-те.

Какви са националните разпоредби?


Решенията за конкретни здравни мерки са оставени в ръцете на регионални служби. Всички те се съобразяват с национални препоръки.

Персоналът на домовете трябва сам да прецени дали това се налага, като вземе предвид също „цената за транспорт“, както и объркването, което ще изпитат самите пациенти при преместване.

Критици на тези разпоредби твърдят, че държавата изключва възрастните хора от медицинските грижи, свързани с COVID-19, за да пести болничен ресурс. Като пример се посочва нова полева болница в Стокхолм, която стои неизползвана.


В Дания пък всички пациенти, които имат нужда от кислородна терапия, задължително се изпращат в болница.

Как е на други места?
Националната асоциация по грижи на Великобритания твърди, че пациентите с COVID-19 получават адекватна медицинска помощ „независимо колко стари и болни са те“.

В Германия всеки пациент със симптоми на коронавирус се преглежда от лекар. Има случаи, при които цели домове за възрастни хора се местят на територията на болнични заведения.

У нас свижданията в домовете за възрастни хора са забранени, но въпреки това имаше избухване на малки огнища с COVID-19 в Гара Орешец, Кула и Радомир. В София и Бургас започна масово тестване на персонала в домовете за възрастни хора. На много места заведенията са обособени така, че да осигуряват изолация на потенциално болните от COVID-19.