Позиции на украинската армия са поразени с тежки вакуумни бомби.

В резултат на използването на тези боеприпаси живата сила, бойната техника и укреплението на въоръжените сили на Украйна претърпяха изключително големи щети.

Към днешна дата това е първият изразен случай на използване на вакуумни бомби в последно време, въпреки че по-рано такава информация вече се появи, но не беше официално потвърдена, пишат информационни агенции.

„В Херсонска област руските ВКС са работили с вакуумни бомби по цели. Авиацията започна да работи много по-активно по целия фронт, нанасяйки удари както по струпването на жива сила и техника, така и по складовете с гориво, боеприпаси и много други“, казва Кирил Федоров.

Журналисти получиха на свое разположение видеозаписи, показващи използването на термобарични боеприпаси и планиращи авиобомби срещу украински военен персонал, но досега не се съобщава за атаки с вакуумни бомби.

ДОСИЕ: 

На 1 септември 2007 г. в Русия беше успешно изпробвано най-мощното неядрено оръжие в света.

Стратегическият бомбардировач Ту-160 хвърли бомба с тегло 7,1 тона и капацитет от около 40 тона в TNT еквивалент с гарантиран радиус на унищожаване на всички живи същества от повече от триста метра. В Русия този боеприпас беше наречен "Баща на всички бомби". 

Разработването и тестването на боеприпас, наречен "Бащата на всички бомби", е отговорът на Русия на САЩ. До този момент за най-мощните неядрени боеприпаси се смяташе американската бомба GBU-43В MOAB, която самите разработчици нарекоха „Майката на всички бомби“.

Руският "татко" надмина "майката" във всички отношения. Вярно е, че американските боеприпаси не принадлежат към класа на вакуумните боеприпаси - това е най-обикновената противопехотна мина.

Днес оръжието с обемна експлозия е второто най-мощно след ядреното. На какво се основава принципът му на действие? Какво експлозивно вещество прави вакуумните бомби равни по сила на термоядрените чудовища?

Вакуумните бомби, известни също като бомби с намалено налягане или бомби с кумулативен ефект, използват вакуум за генериране на разрушителна сила.

Тези бомби са подобни по дизайн на термобаричните бомби и съдържат гориво и окислител, които експлодират вътре в кух корпус, създавайки зона с ниско налягане.

Това води до въздушна вълна, която унищожава всичко около себе си, включително сгради, превозни средства и вражеска жива сила.

Вакуумните бомби се считат за един от най-разрушителните видове боеприпаси и могат да причинят огромни щети в широк диапазон.

Ако се сравни ударната вълна на обикновена и вакуумна бомба,  то ефектът от първата прилича на удар на камион по човек, а на втората как валяк премазва човек и дори спира върху него.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук