Група международни учени стигнаха до извода, че чудовището от Лох Нес не може да бъде гигантско влечуго. Изводите на изследователи от Университета на Нова Зеландия в Отаго относно известния мит бяха публикувани от Daily Express.

Професор Нийл Джемел и членовете на неговия екип изследваха ДНК проби, извлечени от езерото. Учените отбелязаха, че извършената работа предполага, че Неси, ако е съществувало определено не е плезиозавър или друг голям динозавър. Общо бяха изследвани останките на около три хиляди живи същества, обитавали Лох Нес в различно време.

„В същото време в езерото са открити значителен брой ДНК нишки на змиорка. В Лох Нес има много представители на този вид. И въпреки че като генетик ми е трудно да повярвам, че има змиорка с дължина 4 метра, аз съм готов да призная, че това е правдоподобно обяснение“, каза Джемел.

Ученият също така добави, че около 20% от събраната ДНК база остава „неидентифицирана“. Но според Джемел това не ни позволява да кажем, че в езерото някога е било открито гигантско влечуго.

Превод: БЛИЦ