Държавната Дума на Русия прие на три четения закона за премахване на възрастовата граница за сключване на договор за първа военна служба в руската армия, съобщи Офф нюз.

Документът беше внесен на 20 май от депутатите от фракцията "Единна Русия" Андрей Картаполов и Андрей Красов.

До днес гражданите на възраст между 18 и 40 години можеха да сключат първия си договор за военна служба, докато за чужденци възрастовото ограничение бе от 18 до 30 години.

Авторите на законопроекта предлагаха да се премахне горната възрастова граница за гражданите в трудоспособна възраст. Според мотивите им "използването на прецизни оръжия" и експлоатацията на такова въоръжение изискват "високопрофесионални специалисти", чийто знания и умения разцъфтяват чак когато са на възраст между 40 и 45 години.

Андрей Картаполов и Андрей Красов са убедени и че прилагането на подобни подходи ще насърчи "привличането на специалисти от търсени специалности, преди всичко свързани с гражданската сфера (медици, инженери, техническа поддръжка, експлоатация, комуникации и т.н.), на професионална военна служба.

По-късно заместник-ръководителят на руското министерство на отбраната заяви, че ще бъде дадена възможност първи контракт с руската армия да се сключва за хора на възраст до 50 години.

Москва изпитва остър недостиг от солдати. Затова се обмисля и възможността да наемат и жени в армията. В т. нар. ДНР и ЛНР на фронта пращат всеки, когото хванат на улицата. Там мобилизират мъже без какъвто и да е боен опит, а също така и хора с различна степен на инвалидност.