Руски пилот говори за новите руски планиращи бомби. Руските въздушно-космически сили модернизираха авиобомбите от съветско производство, превръщайки ги в модерни оръжия с голям обсег с помощта на универсален модул за планиране и коригиране (UMPC).

Това съобщи пилот от ВКС на Русия, участващ в специална военна операция в Украйна.

Според него UMPC, оборудван с предавател за сателитна навигация, е прикрепен към стандартна 500-килограмова авиобомба съветско производство. Тази модификация трансформира боеприпасите в самонасочващ се снаряд за планиране на далечни разстояния. 

Това прави възможно изстрелването на модернизирани въздушни бомби на безопасно разстояние за самолет, като същевременно остава извън обхвата на противовъздушната отбрана на противника.

Пилотът също така подчерта лекотата на производство и ниската цена на UMPC. Благодарение на тази адаптация старите боеприпаси придобиват характеристиките на скъпи високоточни ракети, което е значително предимство за въоръжените сили. 

Тази модернизация позволява значително да се повиши ефективността на въоръжените сили в условия на конфликт, където точността и обхватът на поразяване играят ключова роля.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук