В Русия се създават нови ЧВК не за военни операции в Украйна, а за следващата война,  вече вътре в Русия. В момента в Руската федерация има 27 ЧВК, заяви руският политолог и публицист Андрей Пионтковски в интервю за UNIAN.

"За войната с Украйна те не са необходими. Нуждаем се от единна сплотена армия, водена от началника на Генералния щаб Герасимов.

Върхът на абсурда е, че руският министър на отбраната Шойгу има своя собствена ЧВК, която се нарича "Щит".

Тези хора създават ЧВК не за войната с Украйна, а за следващата война. Войната с Украйна е загубена, всички разумни хора разбират това. И се готвят за мафиотска война за огромно преразпределение на собствеността", обясни експертът.

Той е уверен, че след поражението на Русия Путин и неговата група няма да могат да останат на власт. Според Пионтковски руското ръководство няма да може да намери отговорните за загубата и по някакъв начин да я обясни.

"С напускането на групата на Путин се освобождават трилиони активи. И тези ЧВК са създадени, за да се борят в това черно преразпределение на собствеността. Половината от ЧВК са регионални, те са създадени от губернатори, които също са милиардери в провинциите си.

Целта им е да пазят имуществото от такива "пригожини" или някакви други амбициозни престъпници", каза политологът.

Експертът твърди, че руският елит живее не толкова от имперски фантазии, колкото от много специфична бъдеща борба за преразпределение на собствеността. Руската федерация разбира, че след войната "никой няма да влезе в техния змиярник" - нито Украйна, нито западните страни.

"Украйна ще бъде приета в НАТО, ще създаде гаранции за сигурност за цяла Европа. А в Русия ще се занимават със собствените си дела - да се сражават за норилския никел, красноярския алуминий.

Днес всичко това е пренаписано на някои хора или роднини на Путин и когато режимът се срине, тези огромни активи ще станат вкусна плячка. Това е близкото бъдеще на Русия и те вече го живеят", обобщи Пионтковски.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук