Слуховете за връзката на руския президент с бившата гимнастичка Алина Кабаева циркулират в публичното пространство от години.

От няколко седмици се говори, че бившата гимнастичка е в Швейцария заедно с децата си. Баща на децата й е Путин, според слуховете, които кръжат около Кремъл. 

След руската инвазия в Украйна, слуховете се възродиха с пълна сила, пишат световни агенции.

Хората започнаха да се интересуват от това къде се намира Кабаева в момента. Така се появи информацията , че тя е в алпийската страна. Загрижено за възможното въздействие върху имиджа на страната от подобни твърдения, швейцарското правителство работи, за да стигне до дъното на спекулациите. 

Федералното министерство на правосъдието и полицията на Швейцария казват за телевизия RTS, че са извършени необходимите проверки и няма индикация за присъствието на Кабаева на територията на страната.

Последно се заговори, че Кабаева и децата й се крият в хижа с висока степен на сигурност някъде из Швейцария, вероятно в Тичино. Присъствието на Кабаева, обаче, не може да бъде потвърдено.

БЛИЦ припомня, че срещу Кабаева тече петиция, в която дотук са се подписали над 67 000 души, които настояваха швейцарското правителство да изгони бившата 38-годишна гимнастичка от страната.

Въпросната петиция бе подета преди две седмици от гражданите на Русия, Беларус и Украйна, които искат от официалните власти в алпийската страна да експулсират Кабаева обратно в Русия.

Самата Кабаева все още не е попаднала под ударите на международните санкции, насочени срещу всички, които са в близкото обкръжение на руския държавен глава.

Бившата гимнастичка е председател на борда на  голям руски медиен холдинг, свързан с Кремъл, чиято заплата на годишна база е почти 10 млн. долара.За връзката между Кабаева и Путин се говори от години. Представители на двамата категорично отричат твърденията за любовта между президента на Русия и бившата гимнастичка.

Известно е, че преди близо три години Кабаева роди близнаци в елитна частна италианска клиника.