Проектът на бюджета за отбрана на страната за фискалната 2021 година (стартиран на 1 октомври), приет от двете камари на Конгреса на САЩ, включва задължителното налагане на санкции срещу Турция поради закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400, предава агенция "Фокус".

„Не по-късно от 30 дни след влизането в сила на този закон, президентът на [САЩ] трябва да наложи пет или повече от ограничителните мерки, описани в раздел 235 от Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции, на всяко лице, което съзнателно е участвало в придобиване на системите С-400“, се казва в документ, публикуван в четвъртък.

Русия и Турция през 2017 г. подписаха договор за доставка на комплекси С-400 от Москва за Анкара. Турция беше първата държава от НАТО, която придоби тези системи от Русия.

Решението на Анкара предизвика рязко негативна реакция на САЩ и на Алианса като цяло. САЩ не спират да се опитват да накарат Турция да изостави руските системи за ПВО. Поради факта, че Турция не се поддава на натиск, Вашингтон изключи Анкара от американската производствена програма за F-35.

Освен това САЩ заплашват Турция с въвеждането на редица едностранни санкции, но не бързат да предприемат тези стъпки, тъй като се опасяват от по-нататъшно влошаване на отношенията с ключовия съюзник на НАТО, а Анкара предупреждава, че няма да остави без отговор прилагането на подобни ограничения.